Vintage bleiebukse i perlestrikk: oppskriften

Den originale oppskriften stammer fra mormors gamle strikkemagasin utgitt tidlig på 50-tallet. Her følger en noe oppdatert oppskrift etter mitt første forsøk som resulterte i en lys blå bleiebukse til lillebror.

Denne er utrolig søt til en liten gutt, og den kan nok også være fin i glattstrikk. Til et vinterbarn kan den strikkes i varmt og mykt ullgarn og brukes over en langermet body og strømpebukse, mens til et sommerbarn kan man benytte en bommullsblanding og bruke buksen til en kortermet body og bare små lår.

Garn: Jeg har brukt Sandnes Duo lys blå, 115g. Om du bruker tøybleier og buksen skal være et sperrelag, anbefaler jeg å bruke en garntype med lanolin.

Pinner: Settpinner/ frem og tilbake på rundpinne nr. 3., heklenål nr. 3

Str: ca. 2-4 mnd tenker jeg (buksen «vokser» nok en del med babyen, så mulig den kan passe lenger). Ønsker du en større bukse, gå opp på pinnestr/garntykkelse, eller omvendt om du ønsker den mindre.

Buksen strikkes i et stykke fra ribben i livet og opp til framkanten.

Legg opp 76 m, strikk 4 p vrbord 1 r 1 vr. Lag deretter en hullrad slik: Lag ett kast innenfor 1. maske, 2 r sammen, *1 kast, 2 r sm*. Gjenta fra * til * pinnen ut. Strikk deretter 4 p vrbord. Videre strikkes det dobbelt perlestrikk over hele pinnen; 1. pinne: 1r 1vr. 2. pinne: r over r og vr over vr. 3. pinne: vr over r og r over vr. 4. pinne: vr over vr og r over r. Gjenta disse 4 pinnene resten av arb. Samtidig: strikk til arb. måler 11 cm. Deretter felles 1 m i hver side av hver 2. p. til det gjenstår 20 m. Strikk deretter til arb måler 46 cm og fell r av.

Plukk opp masker til seler slik: Midt i ryggen, med 10 maskers mellomrom tas det opp til to seler over 6 masker. Disse strikkes hver for seg i dobbelt perlestrikk til selen måler ca. 28 cm. Fell av.

Slik ser den ferdige buksen ut. 7 cm av den smaleste enden utgjør overdelen foran, mens ribbestrikken utgjør «livet». Sidene på den bredeste delen skal brettes inn;

Og så skal fremstykket kneppes på plass:

Arbeidet skal deretter forsynes med en heklekant: Hekle fastmasker rundt om hele arb (pass på at den ikke blir for stram), men der du skal ha knapper (se bildet) hekles det 4 lm, hopp over 2 fm på arb, fortsett med fm. Merk av til knapphullene før du begynner. Deretter hekles det picot rundt «overdelen» og selene slik: 1 fm, *2 lm, 1 fm i 1. lm, 2 fm i arb* Fortsett fra * til * til du har heklet picot rundt selene og  «overdelen» (dvs den delen av buksen som stikker over livet på fremsiden, ref. bildet).

Til slutt tvinner du en tråd (ca 90 cm) som du trer i hullraden i livet og syr i knapper.

Jeg blir kjempeglad for å se evt. ferdige resultater etter denne oppskriften- og om du legger igjen en link til meg! Ta kontakt om det er uklarheter eller spørsmål, lykke til!

Én kommentar to “Vintage bleiebukse i perlestrikk: oppskriften”

  1. Lillebrors vintage bleiebukse i perlestrikk « Strikkeprinsessas hjertebarn Says:

    […] Oppskriften er av god gammel årgang- nærmere bestemt fra 1952. Jeg er så heldig å ha fått noen gamle oppskrifthefter fra min mormors tid i min varetekt, og dette er første prosjekt ut. Oppskriftene er noe mangelfulle, så jeg har gjort mitt beste for å fylle inn “hullene”. Buksen er strikket i Sandnes Duo på pinne nr. 3, og jeg har bestemt meg for å dele oppskriften med dere her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: