Tutorial/ DIY: Hvordan sy en heldress

… eller onepiece om du vil.

Her får du oppskrifen på hvordan du selv kan sy en heldress til dine små eller til og med til deg selv!

Begynn med å finne et godt mønster, og husk at det enkle ofte er det beste, i alle fall i en startfase. Jeg har Meedoms grunnmønster i bunnen på mine heldresser, men har etter hvert tilpasset dette noe. Stoff og Stil selger mønster på heldress til voksen. Man kan også finne gode mønstre i Ottobres magasiner, men disse består ofte av flere elementer og kan være krevende dersom man er nybegynner. Man kan godt bruke en helt vanlig symaskin til denne jobben, men den bør ha kastende stretchsøm eller annen stretchsøm. Det beste resultatet får man likevel om man bruker en overlockmaskin. Heldressen bør konstrueres av et litt tykkere stretchstoff, det være seg isoli, velour, fleece eller tykk interlock. Til en enkel dress trenger du altså:

1) Mønster og mønsterark

2) Tykkere stretchstoff (mengde angis i mønsterveiledning), stretchjersey til hetten og ribbjersey til arm- og beinåpninger

3) Tråd, en god saks, en glidelås i riktig lengde

Begynn med å sy de respektive hettedelene, fôr og ytterstoff, sammen rette mot rette.

Sy sammen bakstykkene MB (midt bak) ned til beinene, rette mot rette.

Sy deretter sammen bakstykket med fremstykkene ved skulderne rette mot rette.

Da skal det se slik ut.

Deretter sys armene i skulderåpningene, rette mot rette. Pass på slik at mønsterets markeringer på armer og skuldre stemmer overens (om det finnes slike markeringer i mønsteret).

Så er det tid for å sy på ytterhetten. Nål hettens MB søm mot dressens MB søm slik at hetten sentreres. Sy hetten på i dressens halsåpning, rette mot rette.

Så er det tid for å sy sammen sidesømmene. Vreng dressen og legg fremstykke og bakstykke samt arm mot hverandre.

Sy sidesømmen. Denne begynner i armåpningen og slutter i beinets sidesøm. Pass nøye på slik at skuldersømmene treffer hverandre under armen og danner et lekkert «kryss» med sidesømmen. Gjenta operasjonen i motsatt sidesøm.

Vreng dressen rett- nå har du kommet langt! Kast over fremstykkene, enten med sikksakk eller med overlock.

Så har tiden kommet for å montere den o’ så fryktede glidelåsen. Begynn med å bestemme hvor glidelåsen skal sitte. Dette avgjøres i noen grad av hvor lang glidelås du har valgt- den kan stoppe ved halsåpningen, eller den kan gå opp i hetten. Plasser glidelåsens venstre side (sett forfra) rett mot rett mot det venstre fremstykket (sett forfra). Sy glidelåsen fast i fremstykket ved hjelp av en glidelåsfot og vanlig rettsøm.

Om du velger å la glidelåsen opp i hetten, er det viktig at du forsøker å få halsåpningssømmene til å møtes MF (midt fram). For å få til dette, kan det være lurt å måle avstanden fra sømmen  halsåpningen til begynnelsen av glidelåsen du nettopp har sydd på. Bruktilsvarende avstand når du skal sy på glidelåsen på motsatt side.

 

Når du skal sy på motsatt side av glidelåsen til dens respektive fremstykke, vrir du glidelåsen så også denne ligger mot fremstykket rett mot rett. Om du er usikker på dette trinnet, nål først fast glidelåsen og forsøk å lukke den. Om noe er galt vil du da se det fort.

Mål opp riktig avstand fra halssømmen og sett en nål rett ved sømmen og ha dette som holdepunkt (stretchstoff har en lei tendens til å strekke seg når man syr, og før man vet ord av det er man ute av kurs).

Snu dressen på vrangen. Sy deretter sømmen i skrittet MF (eller i grenen som söta bror sier). Begynn der sømmen fra glidelåsen slutter, fremstykkene skal ligge mot hverandre rett mot rett. Her er et lurt å bruke glidelåsfot og rettsøm for å få en fin finish sett forfra.

Neste post er de innvendige beinsømmene. Legg fremstykke og bakstykke rette mot rette og pass mønsterdelene mot hverandre. Pass på at sømmene i skrittet MF og MB møtes slik at også disse sømmene danner et fint «kryss». Sy sammen.

Så er det dags for ribbkanter i armer og bein. Det er valgfritt hvor løst eller stramt man vil ha disse, jeg foretrekker den litt strammere typen slik at de ikke sklir ned selv om dressen er litt voksevennlig. Som en tommelfingerregel kan man si at ribben bør være 2/3 av buksevidden/armvidden, men dette vil jo selvfølgelig variere fra mønster til mønster! Lengden kan man bestemme selv, men lang ribb gir jo mer rom til voksespurter! Husk at den skal brettes dobbelt, så den endelige lengden vil være halvparten av den du klipper til.

Sy så ribben sammen til «rør»

…vreng de rett og brett de dobbelt med rettsiden ut.

Slik.

Så er det tid for å sy de fast. Med dressen med vrangen ut legger du «røret» inn i buskebeinet eller armen. «Røret» fremdeles med rettsiden ut. Merk av halv vidde både på dressen og mansjettene. Disse skal være rettesnor når du syr.

 

Sy ribben fast. Hele tiden må du strekke ribben kraftig slik at den blir riktig fordelt mot 1/2- merkene dine. Pass på at sømmen på mansjetten kommer rett på den indre beinsømmen/armsømmen.

Så er det tid for å montere hettens fôr. Nål hettefôret med fôrets rettside mot bakstykkets vrangside (i halssømmen). Sy gjennom alle tre lagene (ytterhetten underst, så bakstykket og så fôret).

Vreng hetten rett og pass ytterhettens kanter mot fôret, brett sårkantene inn mot vrangen. Pass på å brette fôret litt mer inn enn ytterhetten.

Sy en rettsøm rundt hettens åpning. Pass på at endene på glidelåsen skjules på vrangen.

Og voila! Nå har du din helt hjemmesnekrede heldress! Om du lurer på hvordan man syr tittelommer og applikasjoner på dressen, vil det om kort tid finnes tutorials på dette også.

Lykke til!

3 kommentar to “Tutorial/ DIY: Hvordan sy en heldress”

 1. Future fame? « Strikkeprinsessa's Blog Says:

  […] hvor den som måtte ønske kan lære seg hvordan man (eller i alle fall jeg) syr en heldress. Trykk her eller på bildet i margen for å se sybeskrivelsen “hvordan sy en heldress” ! […]

 2. Hege ES Says:

  Kul heldress, og alltid flott med en tutorial!
  Må nok til å sy noen sånne her også. Har fått en hel del med velourstoff i butikken og jentene har store ønsker om heldress, helst en av hver farge 😉

  Fin blogg du har forresten!
  Mvh Hege

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Hege! Ja, nå er det nok snart tid for å ta seg en runde i nettbutikken din igjen 😉 Elsker de fine Alexander Henry stoffene du fører! Takk for hyggelig kommentar 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: