Tutorial: Hvordan sy kanting (i stretch/ribb) med tvillingnål

Her kommer en oppskrift på hvordan du enkelt og greit syr en pen kanteremse i stretch. (Jeg synes iallefall, etter mye prøving og feiling, at dette er den metoden som går raskest og gir best resultat når man ikke har en coverlockmaskin). Jeg har jo selv gått til anskaffelse av en coverlockmaskin, men det var slik jeg gjorde det før den havnet i maskinparken 🙂 Jeg har laget ferdig denne TUT’en jeg begynte på for leenge siden etter en oppfordring fra en medsyerske :).

Først klipper du ut en remse i stoffet du ønsker å kante med. Den bør være ca. 3-4 cm bred og nogenlunde jevnt klippet (bruk gjerne rullekniv og skjærebrett for jevnt resultat!). Ribb jersey er et godt materiale å kante med dersom du ønsker en tøyelig kant (Spesielt egnet til stretchtøy). Om du ønsker en litt tynnere kant, kan man også bruke vanlig stretchjersey eller interlock. Skjær remsen til på tvers av stretchretningen.

Her ser du hvordan jeg legger kanten (knappenåler er for pyser hehe 😉 ). Rettsiden av ribbremsen legges kant i kant mot rettsiden av stoffet du skal kante. Sy så en enkel rettsøm med en presserfots avstand fra stoffkantene. Trekk lett i ribbremsen mens du syr slik at kanten blir elastisk.

Slik

Sy fast remsen slik du vil ha den. Dersom remsen skal være i et halshull, i enden av en body e.l. slik at remsen «biter seg selv i halen», avslutter du sømmen et lite stykke før remseendene møtes. For det kosmetiske sin skyld, er det lurt at sammensyingen samsvarer sånn ca. med sidesømmen e.l. på plagget. Legg endene mot hverandre rette mot rette…

…og sy de sammen rett ovenfor plaggets søm.

Da blir det slik

Klipp av sømmånet og sy deretter fast resten av kantremsen med en presserfots avstand.

Deretter er det tid for det magiske… TVILLINGNÅLEN! Ta-taa 🙂 En slik kan du få kjøpt i hvilken som helst syforretning.

Slik ser trådmontasjen ut på min maskin:

I neste trinn bretter du remsen om til retten…

…og over til vrangen slil at begge sårkanter er dekket…

Pass på at du bretter slik at kanten blir jevn og like bred hele veien. Eventuelt kan remsen brettes inn enda en gang slik at remsens sårkant ikke vises på vrangen (det vil si at du da får 4 lag med kanteremse i tillegg til det stoffet du skal kante).

Om du er nybegynner (eller perfeksjonist 😉 ) kan det være lurt å nåle remsen på plass på vrangen i dette trinnet!

… så syr du en søm med tvillingnålen over kantremsen fra rettsiden. Forsøk å sy så nær det andre stoffet som mulig, det vil gi et bedre resultat på vrangen.

Og til slutt klipper du vekk det overflødige stoffet fra kanteremsen på vrangen (om du ikke har valgt å brette remsen 4 ganger). Her er det viktig å klippe jevnt: gode redskaper er nøkkelen til suksess!

Og vips så har du laget en kant som ser temmelig proffesjonell ut 🙂

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: