Tutorial: Slik hekler du et lappeteppe med blomster

Etter å ha fått mange henvendelser på hvordan jeg har laget det heklede blomsterteppet mitt, og siden jeg ikke hekler på bestilling, bestemte jeg meg for å lage en tutorial slik at alle som har lyst kan lage sitt eget lille (eller store) teppe. Det som er så fint med lappehekling er jo at man kan variere farger, garnkvalitet og nåltykkelse og antall lapper etter eget ønske- men jeg må presisere at jeg kun har utarbeidet oppskriften med angitt garnkvalitet samt heklenål for øyet. Andre garntykkelser vil kunne kreve noen justeringer for at rutene skal bli pene- men det lærer du fort! Historien om inspirasjonen til det første blomsterteppet kan du lese om her. Oppskriften tar utgangspunkt i et vognteppe med ferdig størrelse ca.

Forkortelser:

Kjm = kjedemaske. Fm = fastmaske. Lm = luftmaske. St = stav. Gå hit for å se beskrivelser av de ulike teknikkene.

Materialer:

Garn: Nepal fra Garnstudio, 250 g til blomster og blondekant, 200 g til rutefarge 1+ kant rundt, 150 g til rutefarge 2. Til dette blå har jeg henholdsvis brukt fargene blå, 010 hvit og beige.

Heklenål nummer 4,5 eller 5 (teppet vil bli litt større enn angitt om du går opp til nål nummer 5, men rutene vil bli litt mer «avslappet», og hullmønsteret blir større).

Blomst:

1. omg.: 4 lm, 1 kjm i 1. lm. Da har du en ring som du jobber ut fra.

2. omg.: 3 lm (=1 st), 7 st. Da skal du ha 8 st. i ringen. Avslutt med en kjm i den 3. lm du heklet på denne runden.

3. omg.: Nå skal du hekle første omgang med kronbader. 1 fm i 1. mellomrom (mellom to staver), 3 st i samme mellomrom, 1 lm. I neste mellomrom hekles *1 fm, 3 st, 1 lm*. Gjenta fra * til * 6 ganger til. Da skal du i alt ha 8 små kronblader om sirkelen din. Det er viktig at du sitter igjen med 8 kronblader på begge kronbladomganger, hvis ikke får du ikke laget en firkant til slutt! Fest i rundens 1. fm med en kjm.

4. omg.: Nå skal du hekle grunnlaget for de store kronbladene bak de små. 1 lm, *1 fm i bakre ledd av st fra 2. omgang (se bilde), 3 lm*. Gjenta fra * til * til du i alt har 8 lmbuer. Avslutt med en fm i samme st som du startet i.

Snu blomsten slik at du ser baksiden. Dra kronbladene litt fra hverandre slik at du ser staven du skal hekle i…

…før nålen ned i masken…

…og dra tråden gjennom! Fortsett som angitt, og du vil ha 8 lm buer på baksiden av blomsten.

5. omg.: 1 lm, 1 fm i 1. lmbue, 5 st, 1 lm. *1 fm i neste lmbue, 1 lm* Fortsett fra * til * til du har heklet store kronblader i alle lmbuene = 8 kronblader. Avslutt med en kjm i 1. lm på samme runde, klipp av tråden og dra den gjennom masken.

De store kronbladene hekles fra fremsiden, i lmbuene bak de små kronbladene.

Ferdig blomst!

Firkant rundt blomst (med ny farge):

1. omg.: Du begynner med ett av kvadratets hjørner: 1 kjm i midterste (3.) st på ett av de store kronbladene, 3 lm (= 1 st), 2 lm (= hjørne), 1 st i samme maske som første kjm.

Det første hjørnet.

Du fortsetter deretter med 3 lm, 1 kjm i 3. st. av neste kronblad, 3 lm. *1 st i 3. st i neste kronblad, 2 lm, 1 st i samme maske som forrige st, 3 lm, 1 kjm i 3. st av neste kronblad, 3 lm*. Gjenta fra * til * 2 ganger til og avslutt med en kjm i 3. lm i det første hjørnet du heklet. Nå er «rammen» til firkanten klar, og skal se slik ut:

 Den kan virke litt «trang», men det blir bedre når de neste omgangene kommer på plass. Dersom du ønsker et litt mer «åpent» kvadrat, kan du legge til en ekstra lm i hjørner og i hvert lm-intervall.    

2. omg.: 1 lm, i kjm i første hjørne. Deretter hekler du inne i «hjørnebuen»: 3 lm (=1 st), 2 st, 2 lm, 3 st. Da har du heklet det første hjørenet i denne omgangen, og det skal se slik ut:

Deretter hekler du 5 st i neste lm bue, og 5 st i påfølgende bue.

Slik ser det ut etter første hjørne og de første 5 staver på denne omgangen.

*Videre hekler du i neste hjørnebue: 3 st, 2 lm, 3 st. I neste lm bue hekler du 5 st, og så 5 st i påfølgende bue*. Gjenta fra * til * to ganger til og avslutt med en kjm i den 3. lm av første «st» (i toppen av første stav). Da skal kvadratet se omtrent slik ut:

3. omg.: På den siste omgangen skal du hekle staver i forrige rundes staver. Begynn runden der du avsluttet forrige med 3 lm (= 1 st),

De første 3 lm.

*fortsett i hjørnebuen med 2 st, 2 lm, 2 st og hekle så 1 st i hver av forrige rundes st*. Gjenta fra * til * 3 ganger til og avslutt med en kjm i toppen av første st. Du skal nå ha 20 st på hver side av kvadratet- og du er i mål med sin første blomsterrute 🙂

Hekle 10 stk. ruter med rutefarge 1 og 10 stk ruter med rutefarge 2. Fest alle tråder på baksiden med en nål, og sy, evt hekle, rutene sammen diagonalt, det vil si at du begynner øvser i venstre hjørne og syr fast de neste lappene diagonalt.

På dette arbeidet har jeg valgt å sy sammen teppet kun i ytterste maskeledd. På den måten får man en fin «innramming» av rutene.

Slik.

Man kan også velge å sy gjennom begge maskeleddene, da får man en litt «tettere» søm.

Når rutene er ferdig montert, fortsetter du med en runde staver rundt hele teppet med rutefarge 1. I hjørnene hekler du som følger * 1 st i hjørnebue, 1 lm, 1 st i samme hjørnebue. Fortsett på langsidene med 1 st i hver st (gjennom begge maskeledd). I utgangspunktet kan du hekle så mange omganger med staver som du ønsker.

Til slutt hekler du en liten blondekant med blomsterfargen rundt det hele. Den hekler du slik (gjennom begge maskeledd på foregående staver): (begynn i siste maske før ett av hjørnene) 1 kjm, 5 st. i hjørnebue, 1 kjm i første m etter hjørnebue. Hopp deretter over 2 masker, 5 st i neste maske, hopp over 2 masker *1 kjm i neste m, hopp over 2 masker, 5 st i neste maske, hopp over 2 masker* Gjenta fra * til * på alle sidene, og gjenta beskrivelsen fra første hjørne i hjørnene- om det ikke går helt opp med antall masker kan du hekle en fm for å føre nålen ett hak bort- det vil ikke vises betydelig.

Fest de resterende trådene til slutt- og vips så har du ditt eget blomsterteppe 🙂 Håper noen har lyst til å bruke beskrivelsen!

Om du bruker oppskriften/tutorialen blir jeg veldig glad om du linker tilbake til meg! Gi meg gjerne en tilbakemelding dersom noe er uklart.

 

20 kommentar to “Tutorial: Slik hekler du et lappeteppe med blomster”

 1. Blå blomster, en tutorial og en vinner! « Strikkeprinsessa's Blog Says:

  […] for dette teppet. Så nå kan du som har lyst hekle et likedan! Tutorialen kan du finne her eller i margen til høyre. Håper noen har lyst til å prøve seg- det er virkelig ikke vanskelig […]

 2. Anita Says:

  Kjempeflott med oppskrift,mamma skal hekle et for meg:) Lurer på hvilke farger du har brukt i «jente» teppet? Syns det er helt nydelige farger:)

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Anita 🙂 Det er ikke noe bedre enn å ha en heklende mamma! Fargekodene jeg har brukt til jenteteppet er 1101 hvit og 0206 lys beige (0300 beige fungerer også utverket) til rutefarger/blodekant og 3112 støvrosa (her kan du også bruke 3720 mellomrosa) til blomstene- i Nepal fra Garnstudio. Lykke til med baby 🙂

 3. Ruby Says:

  Hei
  Tusen takk for at du deler oppskriften – har laget 4 slike tepper jeg nå – 3 rosa og 1 blått. De mottagerene som allerede har fått har vært veeldig fornøyd. Har lagt ut link til siden din på bloggen min også – må jo dele når man finner noe så flott 🙂

 4. Høstblues « Strikkeprinsessas hjertebarn Says:

  […] Et nesten babyfritt innlegg; her er lillebror og jeg på tur med den fantastiske Emmaljungavogna vår- tusen takk mamma og pappa ♥ Oppskriften på vognteppet finner du her. […]

 5. Komadyret Says:

  Knallflott teppe, skal lage meg et slikt et. Takk for tutorial 🙂

 6. ladyjensen Says:

  Sitter på morgenkvisten og googler litt, og da kom oppskriften din opp 🙂

  Kjempefint forklart og nå vet jeg hva prosjektet mitt fremover er :-))
  Har manglet litt ideer på hva jeg skal hekle så dette var knall :-))

  • strikkeprinsessa Says:

   Så flott ‘) Takk for hyggelige ord! Dette er et kjapt og greit prosjekt, og den perfekte barselgaven 😉

 7. bente Says:

  hei!skal rutene strykes før man sye eller hekler dem sammen ?

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Bente:) Nei- Jeg pleier bare å fukte og blokke teppet litt etter montering! Men om blomstene blir litt «krøllete» kan du jo forsøke å dampe de litt forsiktig 🙂

 8. Vigdis Haugsrud Says:

  Hei kjempefine tepper, har nettopp begynt med et i grønne…takk for fin beskrivelse av hvordan du gjør det!

 9. diana Says:

  Kjempe flott oppskrift! Dette skal jeg prøve meg på! Så gøy!

 10. Kirsti Says:

  Kjempefint teppe! Herlig at du deler oppskrift! Har aldri heklet før så jeg er litt usikker på om jeg tørr å begi meg ut på prosjektet, men jeg har veldig lyst:)

  • strikkeprinsessa Says:

   Det er bare å kaste seg ut i det! Hadde omtrent aldri rørt heklenåla inntil for halvannet år siden, trodde det var så innmai vanskelig! Men jammen er det ikke lettere enn strikkimg i de fleste tilfeller 😉 Bruk garnstudios hekleskole og div. tuter på nett- da lærer du fort- du er da så selvhjulpen fra før 🙂

   • Kirsti Says:

    Jeg tok utfordringen og er nå ferdig med teppet! Dette var en veldig flott oppskrift som var lett å forstå for en nybegynner som meg… Takk for at du deler:)

 11. Monica Says:

  Hei. Nydelige tepper 🙂 Må prøve selv, skal bli mormor i mars. Det ser ut som ferdig montert mål har falt ut på siden her, hva der det?

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Monica! For en lykke å skulle bli mormor, og heldig mini som skal få teppe:) Dette har jeg visst glemt å oppgi ja- jeg skal ta målene på mitt eget i morgen. Men det er altså akkurat passe som vognteppe:) Takk for hyggelige ord!

 12. Tina Says:

  Hvor mange nøster trenger man per teppe? Det er helt nydelig… Mitt lille prosjekt fram til fødsel 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: