Tutorial: Hvordan sy «tittelommer»

Har du lyst til å sy lommer i plaggene dine, men er litt usikker på hvordan du skal gå frem? Her kommer en TUT på hvordan du kan få til tittelommer! Fremgangsmåten er lik enten du skal sy lommer i bukser, skjørt, kjoler eller heldresser, men felles for de alle er at de må ha en sidesøm for å få til lommene (det er jo eventuelt veldig enkelt å «klippe opp» mønsteret i siden slik at du får fremstykker og bakstykker).

Begynn med framstykkene. Merk av hvor du ønsker å ha lommeåpningene og klipp til så store åpninger som du ønsker (husk å ta høyde for at selve lommen nødvendigvis må være en del større).

Legg et mønsterark eller matpapir over lommeåpningen og tegn opp hvordan du vil at lommen skal være (hvor stor, lang, plassering osv.).

Klipp ut mønsteret…

…og klipp til to lommefôr i ønsket stoff (stoff med stretch om du har et plagg med stretch og omvendt). Sikksakk eller overlock kantene.

Klipp eller skjær ut en kantremse til lommeåpningen.

Sy fast kantremsen, enten ved hjelp av et kanteapparat eller ved samme teknikk som benyttes når man syr i ribbkanter (i armer og bein). I sistnevne tilfelle brettes remsen dobbelt og syr den på fra retten, bretter den inn og stikker den fast fra retten.

Da ser lommeåpningene på dressen slik ut. Kontroller at lommeåpningene er like store, og fest lommefôret på vrangen med nåler (slik at rettsiden synes i lommeåpningen fra rettsiden).

Sy fast lommeposen fra vrangen. Til dette kan du bruke sikksakk, rettsøm eller coversøm. Jeg bruker ofte coversøm fra vrangen fordi det gir en dekorativ finish.

Og da er lommene (nesten) klare! Neste trinn består i å sy sidesømmene i plagget. Dette er (for heldressens tilfelle) nærmere beskrevet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: