Tutorial: Hvordan trykke tekst og symboler på stoff

Her får du min beskrivelse på hvordan man kan trykke med tekstilmaling på stoff. Jeg har i dette tilfellet trykket navn på en lue, men det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan trykke på og med.

Aller først: utstyret. Jeg har handlet det meste av min utrustning på Panduro. De har et bredt utvalg av stempler, både alfabeter og symboler, i et slags skumgummimateriale som passer godt til dette formålet. Jeg bruker sort tekstilmaling (de andre fargene dekker ikke godt nok synes jeg), skumgummistempler, en pensel som er egnet til påføring av maling og noe som er praktisk å ta maling fra (jeg har brukt et gammelt minimalebrett). I tillegg trenger du et arbeid å trykke på, i dette tilfellet en lue i stretchjersey. Et mønster på en flott lue kan du finne her. Det går like fint å trykke på bomull, for eksempel på vimpler til et barnerom. Slike kan du finne mønster og syveiledning på her. Det beste er å trykke på arbeidet før du syr, da malingen kan trekke gjennom og smitte av. Husk å dekke til overflaten du jobber på!

Påfør rikelig med maling på stemplet. Du lærer deg hva som er riktig mengde i forhold til å få til et jevnt trykk når du har fåt litt trening.

Pass på at plagget du trykker på ligger på et hardt og stabilt underlag (jeg bruker gamle magasiner, husk igjen at malingen trekker gjennom. Det er lurt å mål opp ca. hvor stor plass trykket vil ta på forhånd slik at du vet at det passer inn på overflaten du vil trykke på.

Slik. La malingen tørke 1-2 dager slik at du er sikker på at den ikke smitter over. Om det er ujevnheter i trykket kan dette rettes på med en liten pensel og litt ekstra maling.

Når trykket er helt tørt, skal det fikseres. Om du har et stoff som tåler varme kan du stryke trykket på baksiden av plagget. Om du bruker stoff med syntetisk materiale i (slik som i de fleste jerseytyper), kan du bruke et matpapir mellom strykejernet og stoffet. Strykejernet skal settes på høy varme, og det skal ikke brukes damp. Stryk frem og tilbake i ca. 4-5 minutter.

Så kan du sy sammen plagget på vanlig måte! Vær obs på at trykket slites fortere på plagg som vaskes ofte (men det sitter overraskende godt!)

Og om du er heldig har du en vakker modell til plagget slik som meg!

Håper du får nytte av beskrivelsen, link gjerne til dine egne resultater i kommentarfeltet 🙂

5 kommentar to “Tutorial: Hvordan trykke tekst og symboler på stoff”

 1. Du vet at høsten nærmer seg når… « Strikkeprinsessa's Blog Says:

  […] Jeg har derfor laget en komplett tutorial på hvordan man trykker med tekstilmaling- les den her eller i margen til […]

 2. ViviK Says:

  Du er skikkelig flink og tusen takk for at du deler dine erfaringer med andre 🙂 Jeg kom over din side ved en tilfeldighet og har hatt ei god lesestund og sett på bildene. Kjempefine 🙂 Mvh ViviK

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Vivi 🙂 så hyggelig å høre at du tok deg en titt, håper du også har håndarbeid å kose deg med i høstmørket!

 3. linda Says:

  Hei.
  Har du kjøpt stoff på
  Michas Stofftecke?
  Sender de til Norge og Sverige?

  • strikkeprinsessa Says:

   Hei Linda! Jeg har bestilt derfra en gang (for et par år siden), og da bestilte jeg til Poste Restante i Sverige. Det tok litt tid, men stoffene kom frem 🙂 Usikker på om de sender til Norge, men vær obs på at du må betale norsk moms (25%) og tollbehandling dersom du får det sendt hit fordi vi ikke er medlem av EU. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: